Kullancs csípés!

Honnan támadnak a kullancsok és hogyan készűlj fel ellenük?

Ha megcsípett egy kullancs, még nem kell pánikba esned, csak ha gyanús jeleket tapasztalsz, akkor haladéktalanul fordulj orvoshoz!
A kullancscsípés veszélye nemcsak a természetjárókat fenyegeti, ma már a városi parkokban is egyre nagyobb számban fordulnak elő.Figyelj a tünetekre!

Mindenki, akit megcsípett egy kullancs legalább 30 napig figyelje magát, illetve észben tartanod, ha kullancsot találtál magadon.
A kis élősködő által terjesztett betegségek megegyeznek abban, hogy, ha idejében felfedezik őket, gyógyíthatók.
Nem kell félned, ha időben észrevetted, és szakszerűen eltávolítottad a kullancsot az első 12 órában. Abban az esetben azonban, ha több mint 24 órát szívta a  véred, és a következő tüneteket észleled, mindenképp fordulj orvoshoz!

Gyanús 7 jel
Influenzaszerű tünetek.
Nyirokcsomó-megnagyobbodás.
Gyorsan múló láz, hőemelkedés.
Fehér közepű, kokárdaszerű bőrpír.
Reflexproblémák, önkéntelen rángás.


Hosszú lappangási idő

 A betegségek felismerésében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy hosszú ideig nem okoznak komoly tüneteket. A bőrpír, amit a fertőzött kullancs okoz,  csak pár napig jelzi, hogy baj van. Különösebb kezelés nélkül magától is elmúlik. A csípéstől számítva egy, de akár négy hét is eltelhet, mire úgy érzed, valami  nincs rendben. A kezdeti jelek pedig csak egy könnyű megfázásnak, rövid influenzának tűnnek. Ilyen aprósággal gyakran, a legtöbben nem is fordulnak  orvoshoz.

Mivel a probléma rövid időn belül el is múlik, valószínűleg még kevesebb jelentőséget tulajdonítasz neki. Pár hétig ugyanis megint úgy érezheted, hogy  minden rendben van. A betegség jelei azonban ezután az átmeneti szakasz után már felerősödve jelentkeznek - magas láz, reflexproblémák, ízületi és  izomfájdalom formájában.

Mi a teendő?

Rendkívül fontos, hogy már az első szakasznál - amikor náthásnak érzed magad - eszedbe jusson, hogy nemrég megcsípett egy kullancs.
Fordulj orvoshoz, és tájékoztasd a fertőzés lehetőségéről, így körültekintőbben fog kivizsgálni. Abban az esetben sem kell aggódnod, ha bebizonyosodik a félelmed. Többhetes, kúraszerű antibiotikum-kezeléssel maradéktalanul meggyógyíthatnak.


Kullancs okozta betegségek Lyme-kór

Az emberekre nézve legveszélyesebb betegségek, melyeket fertőzött kullancs terjeszt, a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. A Lyme-kórt okozó, sejten belül

osztódó parazitákat sokáig vírusoknak hitték apró méretük miatt. Ezek különböző gyulladást okozhatnak a szervezeten belül, például ízületi és izomgyulladást.

Mindez igazán veszélyessé válhat, ha a szívet is megtámadja. A betegség specifikus tünete a bőr körkörös kipirosodása, amit Lyme-foltnak is neveznek.

Agyvelőgyulladás

Az agyvelőgyulladás tüneteit az agy fertőzés elleni védekezése okozza. Kezdetben influenzaszerű tünetek, majd fejfájás, koordinálatlan mozgás és láz jelzi a  kórt. Sokkal ritkábban fordul elő, mint a Lyme-kór, de súlyosabb következményei lehetnek. Jó hír azonban, hogy könnyen védekezhetsz ellene védőoltással.

Megelőzés

A legjobb módja, hogy elkerüld a fertőzést, a megelőzés. A ruhára permetezhető szerek közül válassz permethrin-tartalmút, ami azonnal megöli a kis vérszívót.

Az öltözékednél figyelj arra, hogy ne mászhasson könnyen alá a kullancs. Kerüld a lenge, nagy felületű felsőket, és inkább válassz hosszú nadrágot. Miután  hazaértél, szabadulj meg az összes ruhadarabtól, jól rázd ki őket, és vizsgáld meg magad. Fordíts különös figyelmet a hajlatokra. Jó, ha valakinek a segítségét  tudod kérni, hogy a lehető legalaposabban átnézzen.

Ha kullancsot találtál magadon, könnyen megállapíthatod, hogy milyen rég lakmározik belőled. Még csak pár órája tanyázik rajtad, ha nem duzzadt nagyobbra a  körmödnél. Ha el akarod távolítani, ne kend be semmilyen szerrel, mert a fulladásnál öklendezik, így a fertőzés veszélye megnő. A legjobb, ha csipesszel a fejénél megfogod, és csavaró mozdulattal kihúzod. A csípés helyét egyszerűen fertőtlenítsd le.

   Honnan támadnak a kullancsok és hogyan távolítsd el a bőrödből?

2014. április 14. hétfő

 

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb