Melyik tőzsdén kereskedjünk?

 Melyik tőzsdén kereskedjünk?


Egyre több hazai megtakarítóban merül föl a kérdés, vajon érdemes-e belevágni a tőzsdézésbe? Annak, aki erre a kérdésre igennel felel, számos további döntést kell meghoznia.

A tőzsdézésbe belevágó magánbefektetőnek először is jó néhány tévhittel le kell számolnia, majd ha eldöntötte, hogy neki a spekuláció igenis megéri a fáradságot, és elfogadja, hogy bizonyos szigorú szabályok betartásával hosszú távon a tőzsde lehetőséget nyújt a banki kamatok fölötti hozam elérésére… akkor következő lépésként azt kell meghatároznia, hogy melyik tőzsdén érdemes szerencsét próbálni.


Először is kell egy stratégia

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a sikeres tőzsdézés alapja egy jól átgondolt, részletes stratégia megalkotása, amely pontosan illeszkedik a befektető személyiségéhez. A tőzsdén számtalan stratégia elképzelhető, a devizapiaci day-tradetől, a néhány napos időtávra szóló opciós ügyleteken át a több évre szóló részvénybefektetésig. Általában igaz, hogy aki jó a day-tradeben, az nem lesz sikeres hosszú távú befektető, éppen úgy, mint ahogyan Warre Buffett is bajba kerülne, ha a hosszú távú szemléletével leültetnék egy számítógép elé opciókkal zsonglőrködni. (Saját bevallása szerint a világ legjobb befektetőjeként számon tartott Buffett nem is érti ezeket a termékeket…)

Első lépés tehát az, hogy a befektető megtalálja azt a személyiségéhez illő stratégiát, amely olyan részletes, amennyire csak lehet, azaz konkrét szabályokat alkot a beszállásra, a kiszállásra, a pozíció felépítésére, a kockázatkezelésre, egyszóval mindenre. Ezt követően érdemes kiválasztani azt a tőzsdét és azt a befektetési terméket, amelyik a legalkalmasabb a stratégia magvalósításához. Itt természetesen nincs könnyű helyzetben a kezdő tőzsdés, hiszen az internetnek köszönhetően már a glóbusz minden pontján lehet kereskedni részvénnyel, kötvénnyel, devizával, árupiaci termékkel, és mindezen eszközökre kiírt opcióval, határidő szerződésekkel és még számtalan egzotikus termékkel…

Hol kereskedjen a kezdő befektető?

A tőzsdézés első lépésének részvénykereskedésnek kell lennie – hívják föl a figyelmet a Tradenet tőzsdeiskola oktatói -, a megfelelő börze kiválasztásakor pedig a legfontosabb szempontok a forgalom, a likviditás és a jegyzett részvények száma. Általában igaz, hogy a befektetőnek a stratégiája megvalósításához illő, legegyszerűbb megoldást érdemes választania.

Azaz ha több éves időtávban gondolkodik és megelégszik néhány részvénnyel a portfóliójában, akkor érdemes a Budapesti Értéktőzsdén maradnia, semmi értelme más tőzsdét keresnie. A hosszú távon gondolkodó befektetőnek kevéssé fontos szempont a likviditás, sőt, még a brókerdíj mértéke is, hiszen 2-3 éves távlatban teljesen mindegy, hogy a megvásárolt részvény után 0,25 vagy 0,5 százalékos megbízói díjat fizetett.

Ha azonban úgy érzi, hogy a számára komfortos stratégiához a BÉT által nyújtott lehetőségek szűkösek, akkor ideje valamelyik nagy nyugati börzére lépni. A külföldi tőzsde választásakor érdemes számba venni az előnyöket és a hátrányokat. A nagy nyugati tőzsdéken – New York-i, londoni, frankfurti börze – a BÉT-el össze sem hasonlítható a likviditás és a választható részvények száma. (A BÉT kapitalizációja megközelítőleg 35 milliárd dollár, míg a New York-i Értéktőzsdén ez a szám közel 30 000 milliárd dollár.) Budapesten mindössze 15-20 értékelhető forgalmú részvény forog, míg a világ vezető pénzügyi központjaiban több ezer. A színesebb részvény-paletta szinte számtalan lehetőséget is jelent, a befektetőnek azonban sokkal több idejét elviszi, ha több száz/ezer papírból kell kiválasztani a megfelelőt.

A külföldi tőzsdék komoly hátránya, hogy a befektetők devizaárfolyam kockázatot futnak, azaz a „normál” részvénykockázat mellet ki vannak téve a dollár, az euró vagy épp a japán jen árfolyamváltozásának. A kisbefektető ezt a devizakockázatot nehezen, vagy épp sehogy nem tudja fedezni.

Ha egy befektető úgy dönt, hogy valamelyik külföldi parketten vásárol részvényt, akkor ezt jellemzően két módon teheti meg: számlát nyit egy külföldi internetes brókercégnél – itt a minimum összeg rendszerint 2-3000 dollár -, vagy valamelyik hazai szolgáltatónál ad megbízást. Előbbi megoldás esetén a brókerdíj jellemzően rendkívül alacsony – egyes helyeken egy centet kell csak fizetni egy részvény megvásárlása után -, ekkor azonban a befektető magára van utalva, és nem kérheti brókere tanácsát. Utóbbi megoldásnál a hazai brókercég elemzésekkel, tanácsokkal segíti a befektetőt, a jutalék azonban külföldi részvények vásárlása esetén többnyire magasabb, mint a BÉT-en jegyzett részvényeknél.

A jutalék mértéke a brókercég kiválasztásakor annál nagyobb hangsúlyt kap, minél több üzletet kíván kötni a befektető. Ha day-tradeben, vagy pár napos spekulációban gondolkodik, akkor mindenképp megéri a bőséges likviditású, olcsó internetes brókercégeken keresztül elérhető nyugati tőzsdéket választani.

Teljesen mindegy, hogy honnan jön a profit…

Zárszóként érdemes megjegyezni, hogy az esetek többségében, ha valaki nem tud nyereséget elérni az egyik piacon, akkor jó eséllyel máshol sem fog. Azaz, ha egy befektető a Budapesti Értéktőzsdén éveken keresztül veszteséges, akkor csak azért, mert átteszi a székhelyét mondjuk a Wall Streetre, még nem lesz hirtelen sikeres.

Akkor érdemes elhagyni a jól ismert hazai parkettet, és feladni a „helyismeretből”, bővebb információból adódó előnyöket, ha a külföldi tőzsdék nagyobb likviditásából, gazdagabb részvényválasztékából, alacsonyabb brókeri díjaiból a nyereségesség érezhető javulása remélhető.
Mindemellett pedig fontos, hogy a vállalkozó kedvű érdeklődök a jutalék mértéke, illetve az elérhető termék sokszínűsége mellett  a rendszer működésével összefüggő kockázatokat is alaposan mérlegeljék. Az ügyletek teljesülésével, elszámolással, a befektetővédelem szabályaival minden esetben még a számlanyitás előtt meg kell ismerkedni akár onli

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb