Befektetési lehetőségek

 

Bankszámla

Hozam: minimális

Biztonság: maximális

Likvidítás: jó


Szintén a védettségre szolgáló összeg tartható így.

Műkincs Műtárgy

Hozam: fedezi az inflációt +értékálló

Biztonság: maximális

Likvidítás: jó

A likviditás fontos fogalom, ha befektetésről van szó: az adott értéktárgy eladhatóságára utal.
Minél likvidebb valami, annál könnyebb eladni, ha arra szükség van. Ha szeretsz kockáztatni, de csak egészséges keretek között, és nagyobb nyereség reményében hajlandó is vagy rá, akkor választhatsz kevésbé likvid befektetési formát is - ilyen például a műkincsekbe történő befektetés, ami ma már nem csak az elit számára elérhető. Ez a forma nem igényel hatalmas vagyont, és a kockázat is kisebb, mintha például olajrészvényeket vásárolnál. A festmények közül például az akvarellek és grafikák ráadásul még nem örvendenek olyan nagy népszerűségnek, mint például az olajfestmények, ezért alacsonyabb áron is hozzájuk lehet jutni, és megbízható befektetésnek bizonyulnak hosszútávon.
Ám a műkincsek a festményekkel együtt jelentősebb szakértelmet kívánnak, ezért csak azoknak ajánlott ez a befektetési forma, akik otthon vannak a befektetések és a műkincsek terén is, vagy van olyan ismerősük, aki szakértő a témában.

Lekötött betét

Hozam: infláció alatti

Biztonság: maximális

Likvidítás: korlátozott


Ezek a 3-6-12 hónapos lekötések. Lehetnek akciósak, vagy az újabban terjedő mixek, amikor fele magas kamatozású betétbe, fele pedig befektetési alapba kerül. Figyeljünk arra, hogy a magas kamat általában csak az első időszakra jár. Pénzügyi biztonság nagyon alap szintje...
 

Ingatlan

Hozam: infláció + bérleti díj- adó és felújítási költségek, eladási ár - felújítás költsége

Biztonság: maximális

Likvidítás: alacsony


Az ingatlan nem olvad el a tőzsdén, viszonylag biztonságos, ám megvannak a hátulütői. Globális és lokális problémákra érzékeny. A demográfiai mutatók hosszútávon meghatározzák a fejlődési lehetőségeit. A helyben végzett területrekonstrukciók növelhetik, az új ipari létesítmények építése, vagy forgalmi rend változások csökkenthetik értékét. Mindezt a kisbefektető nem tudja befolyásolni. A második és harmadik szint befektetése lehet.
 

Kötvény

Hozam: fedezi az inflációt

Biztonság: maximális

Likvidítás: alacsony


Névre szóló, hitelviszonyt megtestesítő, fix kamatozású értékpapír (előre rögzített, állandó nagyságú kamatot biztosít).
A kötvényben a kibocsátó (adós) arra kötelezi magát, hogy az ott megjelölt pénzösszegnek az előre meghatározott kamatát vagy egyéb jutalékait, valamint az általa vállalt esetleges egyéb szolgáltatásokat (kamat), továbbá a pénzösszeget a kötvény mindenkori tulajdonosának, illetve jogosultjának (hitelezőnek) a megjelölt időben és módon megfizeti.

Kibocsátásra jogosult:

    * állam (államkötvény kincstárjegy, kárpótlási jegy)
    * Magyar Nemzeti Bank
    * önkormányzat
    * nemzetközi szervezet és külföldi szervezet
    * jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezet (letéti jegy, kötvény, befektetési jegy)

Főleg a második szint esetén alkalmazzuk.
 

Részvény

Hozam: 5-10 év esetén infláció feletti hozam

Biztonság: nincs

Likvidítás: jó


Fogalma: részvénytársaság (Rt.) alapításakor vagy alaptőkéjének emelésekor kibocsátott névre szóló értékpapír, 3 féle értelemben használatos:

    * alaptőke részét képező betét, a tag vagyoni hozzájárulása
    * részvényes jogai és kötelezettségei
    * forgalomra szánt értékpapír, tulajdonosa a részvényes, akit a részvénye alapján vagyoni és tagsági jogok illetnek meg

Vagyoni jogok: osztalékhoz való jog, likvidációs hányadhoz való jog
Tagsági jogok: közgyűlésen való részvételhez való jog, beleszólási jog, szavazati jog
 

Befektetési alapok

Hozam: vegyes és részvény alapok esetén infláció feletti

Biztonság: maximális

Likvidítás: ha nem zártvégű az alap, akkor maximálisNem misztikus termék. Olyan eszköz, amely azt teszi lehetővé, hogy az egyes befektetők megtakarításaikat egyszerű, biztonságos és költséghatékony módon, a kockázatok megosztásával fektethessék be az értékpapír és - ingatlanalapok esetében - az ingatlanpiacon.

Az alap a befektetők közös tulajdonában lévő vagyontömeg, melyet az alapkezelő (egyéb intézmények közreműködésével) hoz létre és kezel. Az egyes befektetők részesedését ebből a közös vagyontömegből a befektetési jegyek testesítik meg. Az, hogy a közös vagyontömegből adott pillanatban mennyi jut egy befektetési jegyre, az egy jegyre jutó nettó eszközérték (a befektetési jegy árfolyama) mutatja meg. Ennek kiszámításához az alap vagyonának értékét - az egyes eszközök aktuális piaci értékét alapul véve - folyamatosan meg kell állapítani, ez az alap nettó eszközéréke. Fontos, hogy a nettó eszközérték már tartalmazza a költségeket, így gyakorlatilag tiszta vagyoni értéket testesít meg, teoretikusan ez az az érték, amennyiért az alap vagyona értékesíthető lenne.

A befektetési jegyek értéke tehát közvetlenül függ az alap tulajdonában lévő befektetések értékének változásától. Ez egyben a legszemléletesebb különbség pl. bankbetétekkel szemben, mivel utóbbiak esetében - szemben az értékpapír befektetésekkel - a befektetők nem viselik a mögöttes befektetések kockázatát, ennek a kockátatmentességnek ugyanakkor természetesen ára van. Fontos tudni a befektetések alapvető törvényszerűségét: a hozamok jellemzően együtt járnak a kockázattal, mely utóbbi gyakorlatilag a befektetés értékének változékonyságával ragadható meg. Magasabb kockázatokhoz jellemzően magasabb hozamszintek párosulnak, ezért a befektőknek befektetési döntésük meghozatalánál mindig a két tényezőt együttesen kell figyelembe venniük.

A befektetési alapokat működtető intézményi háttér legfontosabb szereplői az alábbiak:

 

Megtakarítással kombinált életbiztosítás

Hozam: 10 év esetén infláció feletti hozam

Biztonság:
maximális

Likvidítás: jó


Kis összegű rendszeres megtakarítás (néhány ezer – tízezer Ft/hó- )

 

Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés

Hozam: 10 év esetén infláció feletti hozam

Biztonság:
maximális

Likvidítás: jó

Kis összegű rendszeres megtakarítás (néhány ezer – tízezer Ft/hó- )

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb