Új magyar találmány: a Vekla

Kisebb beruházási költséggel építhető, kisebb energiaköltséggel üzemeltethető házakat ígér az új – a müncheni Bau világkiállításon is bemutatott – magyar találmány, a Habiten anyagból gyártható Vekla termékek forgalmazója. A terméket nagy érdeklődés mellett ismertette Veres Klára feltaláló, valamint dr. Várfalvi János épületfizikus professzor a Műegyetem dísztermében tartott konferencián.

A Habiten kristályrács szerkezetű anyag. Alapanyaga széles skálán mozog: lehet különböző kőzet, gipsz, duzzasztott agyagkavics, növényi szár, faanyag, kőzet, meggy- és cseresznyemag, de lehet különböző (fa, fém üveg, textil, műanyag) hulladékok hasznosításával nyert granulátum. A tájékoztatóján elhangzott: a kristályrács szerkezetű, optimális tömegű (400 kg/m3), terhelhető építő- és egyben szigetelőanyag nem csupán hőszigetelő tulajdonságai miatt tekinthető környezetbarátnak, hanem az újrahasznosított anyagok alkalmazása és a csekély energiát igénylő gyártási technológia, valamint a 30 százalékkal olcsóbb fenntartási, illetve fűtési költség miatt is.

Emellett – állítja a forgalmazó – egy Vekla-épület beruházási költsége is mintegy 30 százalékkal alacsonyabb a hagyományos technológiával kivitelezett épületeknél. A rendezvényen dr. Várfalvi János, a BME Hőfi zikai Laboratóriumának vezetője vizsgálati eredményeit ismertetveelmondta: a Vekla különféle változatai más-más testsűrűséggel és más-más hőszigetelő-képességgel rendelkeznek, így igény szerint az optimálisat megközelítő szerkezet hozható létre. Például egy homlokzati fal külső rétegét érdemes kisebb sűrűségű, de jól hőszigetelő anyagból kialakítani, míg a belső rétegnél a magasabb testsűrűség indokolt – ez ugyanis a belső tér hőstabilitása és a belső hőnyereség hasznosítása miatt előnyösebb. Az alapanyag típustól függően többféle páratechnikai paraméterrel is rendelkezik. További előny az anyag „nyitottsága”, azaz más építőanyagokkal való összeférhetősége és széles körű alkalmazhatósága.

A Habiten anyagból kivitelezhető teherhordó és válaszfalak, födém, padlók, burkolatok, nyílászárók, fedőanyagok, beépített bútorok, csomagolóanyagok és nagyon sok más használati tárgy. A szabadalommal védett anyagról túl sok részletet nem lehet tudni, a közreadott prospektusból azonban kiderül: „Az anyag keverési technológiája, valamint az ahhoz szükséges gépi eszközök sem azonosak a beton, a habarcs és más cementtartalmú építőanyagok előállításával. Továbbá az anyag nem azonosítható több vonatkozásban sem a cementtartalmú betonnal, habarccsal és más anyagokkal.”


Az anyagot Veres Klára feltaláló szabadalmaztatta, de a felhasználói jogokat a Vekla 5 Zrt. tulajdonolja. Mint Bilinszky Ferenc vezérigazgató elmondta, nagy sikerrel mutatták be a terméket nemrégiben a müncheni BAU 2009 nevű építőanyagipari szakvásáron, és előrehaladott tárgyalásokat folytatnak cégekkel, amelyek a termékeket gyártanák.

A Habiten lényege, hogy akármilyen hulladékból - bontott tégla, beton, üveg, fa, polisztirol és más egyéb - apró golyókat (granulátumot) állítnak elő. Ehhez a hulladékot előbb megőrlik. Ezt követően úgy, ahogy a betonban a kavicshoz cementet, itt a granulátumhoz egy speciális vegyi anyagot adnak hozzá ragasztóként. Az így nyert folyékony anyagból azután tégla, cserép, födémelem, járólap, vagy ha fa a granulátum, akkor akár ajtólap is préselhető.

A találmány lelke a ragasztó anyag. A későbbi gyártóknak ezt a szabadalom tulajdonosa szállítja majd.

A Vekla tégláról Várfalvi János professzor tartott előadást. Bemutatta, hogy amíg egy 44 centiméter vastag korszerű üreges tégla hőátbocsátása 0,3 Watt négyzetméterenként (ezt hívják U-értéknek), addig a Vekla ennek csak a harmadát engedi át. A hőátbocsátása attól függ, hogy mennyire sűrű az anyaga. Lehet olyan téglát is készíteni belőle, amely több rétegű: belül sűrű, mert ott tartja a ház súlyát, kívül pedig kis térfogatsúlyú, viszont nagyon jó hősszigetelő.

 

Miért van szükségünk az energiatakarékosságra?

Napjaink egyik kulcsfontosságú feladata, hogy újabb lehetőségeket találjunk az energia hatékony és ésszerű felhasználására. Nem csak az energiaforrások korlátozott mennyisége és a kimerülőben lévő készletek teszik sürgetővé a probléma megoldását, hanem az egyre növekedő energiaárak is.

Az árak növekedése következtében a családok jövedelmük egyre nagyobb hányadát költik közüzemi díjakra. A lakosság részéről egyre fokozottabban jelentkezik az igény a fűtési rendszerek átalakítására, korszerűsítésére, a megújuló energiák felhasználására. A fűtési rendszer felújítása azonban csak az épület hőszigetelésével együtt elvégezve hoz megfelelő eredményt.

Elérhető cél vagy hiú ábránd?

A jövőben új távlatokat nyílhatnak a takarékosabb energiafelhasználásban. Tény, hogy a felhasznált energia nagy részét az Oroszországból származó földgázból nyerjük. Hazánkban jelenleg a földgázfogyasztás a teljes energiafogyasztás kb. 30%-át teszi ki. Ezt a hatalmas gázigényt mindenképpen csökkentenünk kell a jövőben.

Az orosz gáztól való függőségünket több módon is lehet enyhíteni, de az igen-igen költséges és hosszú idő alatt megvalósuló gázvezeték-építések (pl. Nabucco) helyett más megoldásokat is találhatunk.

Például az energiatakarékos üzemeltetésű lakások építésével, illetve felújításával csökkenteni lehet a lakosság energiafelhasználását és ezzel egy időben a meglévő épületek fizikai állapota is javul, melynek következtében értékük növekszik.

Magyar megoldások: Habiten és Vekla

A nemrég megtartott müncheni építőipari világkiállításon megjelent egy magyar találmány, amely forradalmasíthatja az építőanyagok gyártását. A Habiten nevű anyag és a belőle készített Vekla építési rendszer egyedülálló hőtároló és hőcsillapító tulajdonsággal rendelkezik.

Ebből az anyagkeverékből különböző épületelemeket lehet gyártani. Így alkalmazható egyaránt építőanyagnak és szigetelőanyagnak is. Előnyös tulajdonsága még, hogy egyszerűbb, gyorsabb az építkezés a felhasználásával, s ezzel összefüggésben a majdani beruházások megtérülési ideje is jóval rövidebb lesz, mint a ma alkalmazott (főleg beton vagy tégla) megoldásoké.

A magyar készítésű „csodaanyagért” iránt már több multinacionális cég bejelentkezett, azonban a feltaláló nem szeretné külföldi kezekben látni, ehelyett magyar kis- és középvállalkozásokkal együttműködve kezdené meg a termelést és a forgalmazást. Így a jelenlegi magyar gazdasági-társadalmi helyzetben egy kifejezetten versenyképes vállalkozás jönne létre: hiszen a beruházás olcsósága mellett újabb magyar munkahelyeket is teremtenének.

Valódi alternatíva

Az új megoldások azonban csak akkor válhatnak az mostani energiafelhasználási módok alternatíváivá, ha a politikusok által évek óta hangoztatott energiabiztonság problémaköre nem merülne ki a forrásdiverzifikációs vitákban. Magyarul: ha a különböző fórumokon (pl. az Európai Parlamentben vagy a magyar Országgyűlésben) nemcsak mindig arról szólna a vita, hogy akkor Nabucco vagy Déli-Áramlat, oroszok vagy EU.

A szakemberek szerint a politikai (és ezzel együtt a gazdasági) döntések meghozóinak az eddiginél nagyobb figyelmet kellene szentelniük az ún. alternatív energiaforrások felhasználására, jobban kellene népszerűsíteni a takarékoskodást és támogatni a Veklához hasonló új (már bizonyított) találmányok elterjedését

 

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb