Az élő beton befoltozza önmagát

A beton a legnépszerűbb építőanyag a világon, hiszen olcsó, erős, és könnyű vele dolgozni, de voltak problémák a tartósságával, egészen mostanáig.

Holland tudósok kidolgoztak egy eljárást, amivel még erősebbé és hosszabb életűvé tehetik a betont. Olyan öngyógyító kapszulákat kevernek bele, amik képesek az apró repedéseket befoltozni. A bennük lévő baktériumok ugyanazt csinálják, mint a betont javító emberek, kitöltik a réseket valamilyen anyaggal, jelen esetben mészkővel.

A módszer pofonegyszerű. A betonba tápanyagot és apró - inaktív baktérium spórákkal teli - kerámiagömböket kevernek, amik csak akkor lépnek működésbe, ha víz éri őket. Mikor repedés keletkezik a betonon és a spórák vízhez jutnak, a feléledő baktériumok mészkővé alakítják a tápanyagokban lévő kalciumot, kitöltve a repedéseket.

Mivel a baktériumok aprók, nem tudnak nagy repedéseket megjavítani, a maximum méret, amit képesek befoltozni, mindössze fél milliméter. Ez elsőre kevésnek tűnik,de nem szabad elfelejteni, hogy ha nem földrengésről van szó, minden nagy repedés apró repedésként kezdi pályafutását, amit aztán a víz tágít ki. Tehát ha a baktériumok már az elején elzárják a víz útját, megakadályozzák a későbbi problémákat.

Természetesen a baktériumok és a tápanyagok hozzáadása a keverékhez nincs ingyen, akár 50%-kal is megemelhetik a beton anyagköltségét. Ez jelentős drágulásnak tűnik, de érdemes észben tartani, hogy a beton az épület összköltségének mindössze 1-2 százalékát teszi ki. Ugyanezen épület fenntartási költsége viszont lényegesen több, és ha a baktériumok ebben segítenek, máris megérték az árukat. A “Bacteriacrete” jelenleg kültéri tesztelés alatt áll, de akár két éven belül piacra kerülhet.

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb