Egy újfajta biodízel

Új magyar szuper üzemanyag
Magyar szakemberek a korábbiaknál környezetkímélőbb üzemanyagot állítottak elő. Az új biodízel önmagában is képes a járművek működtetésére

Új, az eddigieknél környezetkímélőbb üzemanyagot állítottak elő magyar szakemberek. Boros Béla gépészmérnök, Thész János és Király Zoltán vegyészmérnök által kidolgozott új technológiával a tisztított növényi olajok vagy állati zsiradékok minden egyes atomja üzemanyaggá alakítható, és ellentétben a ma ismert eljárásokkal, nem keletkezik glicerin.

Ezzel a fejlesztéssel az olajos magvakból 20 százalékkal több üzemanyag állítható elő, és ráadásként a biodízel gyártásakor keletkezett glicerin is feldolgozható üzemanyaggá. Eddig a zöldüzemanyag gyártásakor 10-12 százalék glicerin keletkezett melléktermékként, amivel nem tudnak mit kezdeni a gyártók. Csak Európában fél millió tonna glicerin halmozódott fel.

A szabadalommal védett eljárással készült üzemanyagot a feltalálók nevének kezdőbetűje alapján “TBK”-nak nevezték el. A TBK látszatra nem különbözik a többi biodízeltől, a motor teljesítményét és fogyasztását nem változtatja meg, viszont tökéletesebb az égése, mert a dízelekre jellemző koromkibocsátás jóval kevesebb. Ezenfelül a hideg időjárási viszonyoknak ugyanúgy megfelel, mint az alpesi dízel néven ismert gázolajadalék.

A találmány a májusi nemzetközi találmányi kiállításokon Genfben, Kuala Lumpurban és Varsóban aranyérmet kapott.

A “TBK” gyártása a tervek szerint jövőre indul be. Az új biodízel akár önmagában, akár gázolajok kiegészítő komponenseként dízelmotorok meghajtására alkalmas, de fűtőolajként is kiváló.

Forrás: FH

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb