Milánó nevezetességei

 

 Milánó, Olaszország 2. legnagyobb városa, Róma után.

Milánoi Dóm

A milánói dóm építése 1386-ban kezdődött meg, és közel 600 évig tartott: 1965-ben fejezték be. 157 m hosszú, 97 m széles, homlokzata 56 m magas, míg a kupolatoronyé 109 m: a világ 4. legnagyobb székesegyházának számít. A fehérmárványból készült épület gótikus, reneszánsz és neoklasszikus elemeket ötvöző homlokzata, annak számos szobrával, 135 tornyával, és vízköpőivel, lenyűgöző. Lehetőség van felmenni a dóm tetejére, ahonnan, a gótikus tornyok mellől, remek kilátás nyílik a városa, szép időben még az Alpokig is ellátni.
 


A Dóm téren, a dómon kívül egyéb nevezetességek is megtekinthetők: a dóm előtt áll II. Viktor Emánuel lovas szobra, a téren pedig a királyi palota (Palazzo Reale), és az érseki palota (Palazzo Arcivescovile). A királyi palotában a dóm történetét bemutató múzeum található.

Eljutás: MM1, MM3 metró: Doumo állomás.

Belépőjegy: (2012): Duomo: ingyenes. Tető: lépcsőn 7 Euró, lifttel 12 Euró. 6-12 éveseknek és 65 év alattiaknak féláron.
Nyitva tartás: Duomo: 07:00-19:00 (utolsó belépés: 18:45). Tető: 9:00-21:30 (utolsó belépés: 20:45). A tető karácsonykor és május 1.-n zárva.


Galleria Vittorio Emanuele II

 A dómhoz közel található fedett passzázs a dóm terét, a Piazza del Doumot, a Piazza della Scallával köti össze, ahol egy másik híres látványosság, a Teatro alla Scala található, de a Galleria önmagában is csodálatos látnivalónak számít. Elegáns üzletek, mint a Gucci, a Louis Vuitton, a Massimo Dutti, vagy a Prada üzletei találhatók itt, valamint felsőkategóriás éttermek, remek bárok és kávéházak - de még McDonald's is.
 


A pompás bevásárlóárkádot a milánóiak "Milánó szalonjának" (il Salotto di Milano) is hívják. Építését 1865-ben kezdték meg, és 1867-ben avatta fel a névadó II. Viktor Emánuel, az egyesített Olaszország első királya. Évről évre Milánó legelegánsabb üzletei és éttermei nyíltak itt meg. A passzázs maga is elegáns: üvegkupolája, üvegteteje, és mozaikpadlója csodálatos. Korában a legnagyobb ilyen jellegű építménynek számított, komoly lökést adott a modern bevásárlóközpontok megépítése felé szerte a világon. A Galleria vasszerkezete az Eiffel-torony megépítését is inspirálta.

Eljutás: MM1, MM3 metró: Doumo állomás.Teatro alla Scala

A világhírű operaház 1778-ban nyílt meg, sokáig itt volt Európa legnagyobb színpada.

Építését Mária Terézia rendelte el, miután a korábbi színházépület, a Teatro Regio Ducale egy tűzvészben elpusztult. Még ma is a világ egyik vezető opera- és balettházának tartják. Olyan művészek léptek itt fel mint Maria Callas vagy Pavarotti.

Eljutás: MM1, MM3 metró: Doumo állomás.


Santa Maria delle Grazie templom

A templom építését 1469-ben fejezték be. A II. Világháború idején, 1943-ban súlyos sérüléseket szenvedett. 1980 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Leonardo da Vinci lenyűgöző, monumentális remekműve, a 450x870 cm-es Utolsó Vacsora c. festmény miatt világhírű, azt ezt ábrázoló fal a bombatámadás alkalmával épen maradt. Ugyanakkor a freskó (nem igazi freskó, hiszen nem nedves, hanem száraz falra, temperával festette a mester) állapota az évszázadok alatt folyamatosan romlott, a legutolsó restaurációja 1978-1999 között történt. Érdekesség, hogy Leonardo nem fejezte be Jézus alakját, mivel méltatlannak érezte magát a feladathoz.
 


Szezontól függően, napokkal, hetekkel, vagy akár, a nyári hónapok esetében, hónapokkal a látogatás előtt jegyet kell foglalni ide, megtehető pl. ezen az oldalon, a megkapott időpont előtt pedig 15-20 perccel megjelenni. Ha lemondott foglalások miatt jegyek szabadulnak fel, azokat minden reggel 8:15-kor árusítják, érdemes személyesen megjelenni.

Eljutás: MM1, MM2 metró: Cadorna megálló. Villamos: 20, 24, 29, 30.

Belépőjegy: (2012): 8 Euró. 18-25 évesenknek 4,75 Euró. 18 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek 1,50 Euró. Előre foglalás kötelező!Castello Sforzesco

A milánói hercegek korábbi rezidenciája a város egyik legjelentősebb építészeti alkotásának számít. A 15. században, Franceso Sforza, eredetileg védelmi célból épített újjá egy korábban, ezen a helyen lerombolt építményt, de a vár egyre inkább királyi palota jelleget kezdett felvenni az évek folyamán. A 15. század végére a kor egyik legpompásabb hercegi székhelyévé vált. A II. Világháborúban súlyosan megsérült, de gyönyörűen helyreállították. Ma múzeumok működnek benne. A Castello Sforzesconak számos szép belső udvara van, közülük talán a legszebb a Cortille della Rochetta.
 


A kastély mögött 47 hektáron terül el a 19. század végén létesített Parco Sempione, Milánó egyik legnagyobb parkja, a milánóiak egyik kedvenc pihenőhelye. A parkban található 108 m magas toronyból csodálatos kilátás nyílik a városra. A park végén a Piazza Sempionén, az Arco Sempione, egy Napóleon által 1807-ben emelet diadalív áll.

Eljutás: MM1: Cairoli - Castello vagy MM2: Lanza - Piccolo Teatro állomás. Buszok: 18, 37, 50, 58, 61, 94. Villamosok: 1, 2, 4, 12, 14, 19

Belépőjegy: (2012): Ingyenes belépés (kivéve a múzeumokba, melyekbe 3 Euró a teljes árú jegy)
Nyitva tartás: Téli hónapokban: 07:00-18:00. Nyári hónapokban: 07:00-19:00.


Pinacoteca di Brera

A világhírű képtár, a Pinacoteca di Brera Olaszország egyik legfontosabb művészeti gyűjteményének ad helyet. A 17. századi Palazzo di Brerában található, ahol a 18. század óta gyűjtik az olasz festészet remekműveit: elsősorban az itáliai barokk és reneszánsz idejéből, de 20. századi olasz festők munkái is helyet kaptak, és a 16-17. századi németalföldi és flamand festészettől foglalkozó rész is van (Rubens, Van Dyck és Rembrandt alkotásai is megcsodálhatók). Az olasz és itáliai festészet 15-20. század közötti alkotásaiban lehet itt gyönyörködni. Olyan művészek alkotásai tekinthetők itt meg, a teljesség igénye nélkül, mint Mantegna (köztük a Pieta c. kép), Raffaello (köztük a Mária eljegyzése), Hayez (köztük a Csók c. kép), Canaletto (Canal Grande), Bellini (köztük a Krisztus sírbatétele, és a Pieta), Caravaggio (Az emmausi lakoma), Veronese (Krisztus megkeresztelése), Tintoretto (Szent Márk megjelenése a velenceiek előtt), Piero della Francesca vagy Modigliani.

Eljutás: MM2: Lanza - Piccolo Teatro állomás. MM3: Montenapoleone állomás. Villamosok: 1, 4, 8, 12, 14, 27. Buszok: 61, 97.

Belépőjegy (2012): 6 Euró. 18-25 éveseknek 3 Euró. 18 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 8:30-19:15 (a jegypénztár 18:30-kor zár). Zárva: minden hétfőn, január 1.-én, május 1.-én és december 25.-én

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb