Nyomorból lett média milliárdos

Az első fekete bőrű nő, aki milliárdos lett Amerikában, és a népszerűsége a pápáéval vetekszik.
A hírnevet saját műsora, a The Oprah Winfrey Show hozta meg neki, amely egy Amerikában futó beszélgetős műsor. Egyike a 20. és 21. század leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai személyiségeinek.

De hogyan vált azzá, aki? Oprah számos magánéleti tragédiája, többek között gyermekkori terhessége és babája elvesztése, a fiatalkorában átélt szexuális zaklatások, a nyomorban való tengődés mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy megmutassa: elég erős ahhoz, hogy mindezt maga mögött hagyja, és sikeres, boldog nő legyen.

A gettóból elindult fiatal nő riporter lett. Amikor főnökei utcára tették, nem adta fel, hanem legyintett egyet, és eszével, kitartásával, bátorságával felépítette a saját médiabirodalmát. A nevével fémjelzett show-műsorral közel harminc éve nézők millióit tartja lázban. Ennek köszönhetően rövid időn belül dollármilliomos, és a világ 100 legbefolyásosabb nőinek egyike lett. Életfilozófiája szerint: „Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” A szebbik nem számára ő a „megtörhetetlen nő” szinonimája.


Oprah Gail Winfrey 1954. januárjában született a Mississippi állambéli Kosciuskóban. Anyja tinédzserlányként, véletlenül esett teherbe esett egyik szintén kamasz barátjától, aki szénbányászattal foglalkozott. Így a kislány élete elsõ pár évében nagyanyjának gondjára volt bízva, míg anyja utazgatott. A nagymama három éves kora elõtt megtanította unokáját olvasni, aki egy évre rá már verset adott elõ, és a Bibliából olvasott fel.

Hat éves kora után anyjához költözött, aki már nem vigyázott rá annyira, mint korábban a nagyi, így kilenc évesen el kellett szenvednie unokatestvére és nagybátyja szexuális zaklatását. Szerencsére hamar elkerült a háztól: az eszes lány 13 évesen elnyert egy ösztöndíjat, mellyel bejutott a helyi középiskolába. Egy évre rá azonban elszökött otthonról, mert teherbe esett, a fiúgyermek azonban pár nappal a születése után meghalt. Ezután Oprah az apjával élt Tennessee-ben, aki szigorúan, de ösztönözve nevelte, hiszen látta lányában az intelligenciát, és tudta, hogy ezzel még sokra viszi majd. A középiskola után a Tennessee állambeli egyetemre ment, ahol médiatudományt tanult, egyetemi évei alatt pedig egy helyi rádióállomáson dolgozott.

1983-ban a chicagói helyi tévéállomáson kapott egy interjúshow-t, mely reggeli fél órás beszélgetés volt egy aktuális témáról a meghívott vendéggel. Bár az idõpont, amikorra Oprah-t berakták, nem fõmûsoridõben volt, azonban pár hónapon belül kiderült, hogy még így is nagy tömegeket vonz. Ennek köszönhetõen a tévécsatorna áttette a show-t a legnézettebb sávba, és átkeresztelte Oprah Winfrey Show-nak. A félórás mûsort egy órára hosszabították, és 1986-ban már országosan kezdték el sugározni. Innentõl nem volt megállás, pár hónap alatt megduplázta a nézettségét. Minden létezõ kritikus elismerõen írt Oprah szereplésérõl és szaktudásáról. A beszélgetõ show lehetõséget adott számára, hogy megcsillogtassa humorát, de ugyanakkor komoly témákról is képes volt szót érteni interjúalanyaival, így rengeteg híresség megfordult a stúdióban.

1993-ban például Michael Jacksont látta vendégül, a mûsor pedig rekordnézettséget döntött, és bekerült az amerikai televíziózás történelmébe, mint minden idõk negyedik legnézettebb mûsora. Egy multitehetség a médiában. Ám nem csupán a talk-show az egyetlen, ami a nevéhez fûzõdik: volt néhány filmes fõszerepe, ezenkívül magazint ad ki, honlapot mûködtet, több könyvet is megjelentetett már különbözõ társadalmi témákban, rádiócsatornát alapított, továbbá óriási energiát és tetemes mennyiségû pénzt fektet jótékonykodásba is. Magánéletét tekintve 1986 óta él együtt élettársával, Stedman Grahammel, akivel soha nem házasodtak össze hivatalosan. Közös gyermekük nincs, Oprah a kutyáit tekinti gyermekeiknek, akikbõl jó néhány él környezetükben. A Dél-afrikai köztársaságban létrehozott egy iskolát lányok részére, akik számára biztosítani kívánja a tanulás lehetõségét, így õket tekinti még családjának. Úgy érzi, a nekik biztosított pénzösszeg ugyanazt a célt szolgálja, melyet a saját gyermeke életében is szolgált volna.

 

2014. május 06

 

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb