Jobb hatásfokú lítiumion-akkumulátorok!

Új anyagok ás további tökéletesítések révén a Siemens kutatóinak sikerült biztonságosabbá és hosszabb szolgálati időtartamúvá alakítani a lítiumion-akkumulátorokat.

Battery (EiSiBatt) nevű közös kutatási projekt részeként a mérnökök új cella-kémiai egység fejlesztésén dolgoztak, amíg az kellően éretté vált az általános használatra. Az eredmény: mára lehetséges olyan lítiumion-akkumulátorokat alkotni, amelyek még túltöltés esetén is nagyon biztonságosak, és amelyek sokkal nagyobb számú töltés-kisütés ciklust bírnak ki (20 000), mint az előző legmagasabb érték (5 000).

A lítiumion-akkumulátorok igen vonzó energiatároló rendszerek a nagy energia-sűrűségüknek köszönhetően. Siemens termékekben alkalmazási területük a hallókészülékek apró energiatárolóitól a daruk és szerszámgépek közepes rendszerein át az energia-hálózatok nagy tároló rendszereiig terjed.

 

Az új akkumulátor-cellák anódjai nem a szokásos grafitból vannak, hanem lítium-titanátból, a katódok pedig lítium-vasfoszfát helyett lítium-vasoxidból. Ezzel párhuzamosan a Siemens globális kutató részlegének, az erlangeni Corporate Technology-nak a kutatói olyan modellt dolgoztak ki, amely akkumulátor-rendszerek viselkedését szimulálja, amelyekben az újfajta cellák százai vannak összekapcsolva. Ez az eset áll fenn például nagy és kompakt tároló rendszerekben. Számos mérést és szimulációt követően a tudósok megértették az akkumulátorok viselkedését, és matematikailag  le tudták írni azok villamos, mechanikus és termikus tulajdonságait. A Siemens Drive Technologies divízió egy mérnöki csapata Chemnitzben pedig Siemens komponensekből kifejlesztette a kapcsolódó akkumulátor-menedzsment rendszert, amely a cellák töltési szintjét ellenőrzi.

 

A projekt résztvevői között volt a Clariant vegyianyag vállalat, a Leclanché akkumulátor-gyártó és a Centre for Solar Energy and Hydrogen Research Baden-Württemberg (ZSW).

 

2014. szeptember 13.

 

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb