Strandoló kisfiú fedezte fel a világ legveszélyesebb medúzafaját

A világ egyik legveszélyesebb mérgű állataként számon tartott kockamedúza eddig ismeretlen fajaként azonosították ausztrál szakemberek azt az apró tengeri lényt, amelyet egy kilencéves kisfiú talált a kelet-ausztráliai Gold Coast egyik csatornájában.

Az ifjú felfedezője, Saxon Thomas után Chiropsella Saxoninak keresztelt állat - amelyet törpe kockamedúzaként is emlegetnek -, nagyjából két és fél centiméter hosszú. "Nagyon pici lény, ahhoz képest, hogy medúza, még aranyos is" - mondta Lisa-Ann Gershwin, a Queenslandi Múzeum medúzaszakértője.

 

Gershwin szerint nincs okuk feltételezni, hogy a Thomas által 2013-ban felfedezett medúza csípése halálos, mivel testmérete miatt az is kisebb mértékű lehet. Hozzátette: "persze valószínűleg fájdalmat okoz, de hát pont ez a cél".

 

A szakember ugyanakkor rámutatott: a törpe kockamedúza jelenléte arra utalhat, hogy a normális körülmények között az észak-ausztráliai vizekben előforduló nagyobb, halálos kockamedúzák mozgásban vannak."Ennek a fajnak az ökológiája a jelek szerint hasonlít a halálos mérgű kockamedúzájéhoz. Ha a törpe kockamedúza képes megélni és boldogulni a Gold Coast-i és Sunshine Coast-i csatornákban, az arra utalhat, hogy ez a halálosabb rokonnak sem jelent problémát" - fejtette ki Gershwin.

 

A halálos kockamedúzák a nagyjából 1400 kilométerrel arrébb hullámzó vizekben szoktak előfordulni, elsősorban november és május között.

 

A kockamedúza csápjai akár a három métert is elérhetik, csípése olyan kínzó fájdalmat okoz, hogy az áldozatok többsége először sokkot kap, majd belefullad a vízbe. Akik mégis kijutnak a partra, azokkal általában a halálos méreg végez, amely azonnal megtámadja a szívet és az idegrendszert.


Forrás: MTI

2015. július 17.

 

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb