Robotagyat kapott egy amerikai férfi

Az Egyesült Államokban élő 34 éves Erik G. Sorto az első ember a világon, aki az agyába épített eszköz segítségével irányít egy robotkart.

 

Sortót 13 éve nyakon lőtték, a támadás következtében nyaktól lefelé megbénult. Három évvel ezelőtt egy olyan agyi implantátumot kapott, amelynek segítségével a gondolataival tudja irányítani a mellette elhelyezett robotkart. A Dél-Karolina Egyetem (USC) sebészcsapata ötórás műtéttel 2013 áprilisában ültetett be két darab, 4x4 milliméteres eszközt a beteg agyába – ezekkel nagyjából 100 idegsejt működését tudják kontrollálni.

A módszer még nem tökéletes, mert az agyba ültetett protézissel valóban a szájához tud vinni egy pohár üdítőt vagy sört Sorto, azonban a robotkar mozgása szaggatott – nem hasonlít a természetes mozgáshoz. A California Institute of Technology (Caltech) mérnökei éppen azon dolgoznak, hogy ez a mozgás minél természetesebb és folyamatos legyen.

 

 

„Azzal viccelődtem a srácokkal, hogy igenis megtanulok sört inni, hogy akkor és ott igyak és olyan tempóban, ahogy azt én akarom. És ne szoruljak más emberek segítségére” – nyilatkozta a BBC-nek Sorto, hogy mire is használható az agyvezérelt robotkar.

A fejlődés egyébként megdöbbentő, hiszen ezt a technológiát csak 2006-ban kezdték el fejleszteni. A Caltech-hez hasonló rendszerrel állt elő a Pittsburghi Egyetem tudóscsapata, ők egy 53 éves, szintén nyaktól lebénult nő agyába ültettek be gondolatvezérlésre alkalmas eszközöket.


Forrás: nol.hu

2015. május 30. 

 

Megosztás
 
.
 
 

Paleo Baross Cukrászda
Hirdetés
Árfolyamok


 

 

         
         
         

Főoldal - Apróhirdetés - Keresés az aprókban - Regisztráció és apróhirdetési szabályzat - Gyik - Impresszum - Linkcsere - Kapcsolat - Oldaltérkép

© Copyright 2009 - 2018 webilium. Powered by Fotonweb