Lávaköves grillek – grillezés felsőfokon

A nyár egyik kedvelt elfoglaltsága a grillezés, és a jó idő beköszöntével az élelmiszerboltok hűtő polcain egyre többféle előre pácolt sütésre kész grilltermék található. Így a kert, és a terasz felfrissítésekor érdemes egy új grillezőn is elgondolkodni.

Hasznos tippek kerti sütögetéshez

Minden korosztály körében népszerű közös tevékenység a grillezés, amely nem csoda, hiszen a jó társaságban még az étvágy is jobb. Ahhoz, hogy a grillparti sikereses legyen, nem árt pár szempontot figyelembe venni. Például nem mindegy, hogy milyen eszközön sütünk, és milyen pácot használunk.

Grillpác és alapanyag kiválasztása

Sokan vásárolnak olyan húsfélét, amely elő van pácolva, de a pácot akár mi magunk is pillanatok alatt összedobhatjuk. Sokan kedvelik grillként is marhahúst, és a sertéshúst, de sokan a csirkehúsra és a halra esküsznek. Az előbbieket célszerű már előző este bepácolni, az utóbbiakat és a zöldségeket pedig bőven elég a sütés napján pácolni, vagy extra gyors megoldásként villámpácot használhatunk.

Grillező eszköz kiválasztása

Kerti grillek manapság a – medence és a jakuzzi- mellett fontos darabjaivá váltak a kerteknek, és számos olyan eszköz kapható, amelyet a teraszon állíthatunk fel. A közvélekedéssel ellentétben az erkélytulajdonosok a társasházi törvény alapján csak egyszerűbb elektromos grillel hódolhatnak a szenvedélyüknek. A készülék kiválasztását az ízlésünk mellett a használati szokások, és a kiszolgálandó társaság létszáma is befolyásolja. A típus alapján a kerti grillek lehetnek lávaköves grillek, faszenes grillek, illetve gázgrillek közül is választhatunk.

Miért jó választás a faszéntüzelésű grill?

A faszenes grillek töretlen népszerűségnek örvendenek. Ennek oka a számos előnyében rejlik, például a könnyű felállítás és mozgatás, az egyszerű használat, az alacsony árfekvés, de sokan a régi tábortüzes idők hangulat és füstös aromás ízvilága miatt ragaszkodnak hozzá. Az egyszerűbb faszenes típusok mellett a között is vannak extrákkal ellátott magasabb árfekvésű darabok is.

Hátrányaként emlegetik, hogy a tökéletes végtermékhez nem árt egy kis rutin: nem könnyű rögtön eltalálni az ideális sütési hőfokot, amelyet még a különböző alapanyagok is jelentősen befolyásolnak. Jó tudni, hogy az elpakolásához, kitakarításához a grillezés végén mindenképp meg kell várni az eszköz és a parázs lehűlését.

kerti grill

Lávaköves grill

A lávaköves grillek azok számára jó választás, akik egyrészt nem árérzékenyek – mivel az eddig felsorolt típusok közül ez a legdrágább –, másrészt, akiknek legalább olyan fontos, hogy az elkészült étel jellegzetes füstös és aromás ízvilágú legyen. A készülékben lévő lávakövek gyorsan felmelegszenek, egyenletes és állandó hőfokot biztosítanak, amellyel bárki számára gyerekjáték a puha, omlós grill előállítása. Az étel nagyon gyorsan elkészül, akár nagyobb számú társaságot is bátran vendégül láthatunk.

A gázgrillekhez hasonlóan hátránya a gázpalackkal való működtetése. Ezért hirtelen döntéssel nem tudjuk tetszőleges szabadtéri helyszínen szabadtéri sütögetésre használni.

A grillező elhelyezése

Ha megvan az új készülék, akkor végül, de nem utolsó sorban a grillező elhelyezésénél a szomszéd szempontjait sem árt figyelmen kívül hagyni. A perpatvarok elkerülése érdekében és hosszú távú béke miatt célszerű olyan helyet választanunk, amely a lehető legkevesebb illat és füst átmenettel jár.

Egy jó grillezővel biztos, hogy rövid idő alatt szenvedélyünkké válik a kinti sütés-főzés. Manapság a különböző webáruházakban a grillezők széles választéka érhető el, és a jó ajánlatokért érdemes a www.hawaj.hu weboldalt felkeresni, ahol kedvező áron vásárolhatjuk meg igényeinknek, lehetőségeinknek leginkább megfelelő modellt.