Lehelet- és lábszagérzékelő robotot fejlesztettek ki Japánban

Az ember leheletét és lábszagát érzékelő és azt pozitív vagy negatív megjegyzésekkel kommentáló, a tulajdonost fogmosásra vagy tisztálkodásra ösztökélő robotokat fejlesztettek ki japán kutatók – írta az Aszahi Simbun japán napilap.
Suntaró kun Robotic dog
Az egyik, Kaori csan névre keresztelt, nő alakú robot négyfokozatú skálán értékeli az ember leheletét. Elégedettségét az „Olyan, mint a citrus!” felkiáltással fejezi ki, rossz lehelet esetén pedig a „Vészhelyzet! Ez elviselhetetlen!” felszólítással figyelmezteti gazdáját.

A másik, kutya formájú, Suntaró kun nevű szerkezet az ember lábát szagolgatja, és ha megfelelőnek találja, a tulaj lábához bújik, ellenkező esetben azonban ugatással és színlelt eszméletvesztéssel jelzi: ideje lábat mosni és zoknit cserélni.

A CrazyLabo robotikai cég és egy kitakjúsúi egyetem kutatói által kifejlesztett szerkezetek a szagmolekulák érzékelésére képes szenzorok segítségével mérik és értékelik az emberek illatát.

Meglepő módon a két robotot részben a 2011-es japán földrengés és cunami ihlette. A cég vezetője, Cucumi Kennoszuke ugyanis a katasztrófa miatt olyan szerkezetekkel akart előállni, amelyek nevetésre ösztökélik az embereket. Ugyanakkor az is szerepet játszott a fejlesztésben, hogy Cucumi ismerősei gyakran panaszkodtak leheletére és lábszagára.

A cég jelenleg egy újabb nevettetőroboton dolgozik: a szerkezet Pinokkióhoz hasonlóan hosszú orrot növeszt, ha hazugságokat hall. A CrazyLabo közlése szerint a szerkezet az agyhullámok figyelésével lesz képes megállapítani, hogy mikor mondanak neki igazat és mikor nem – írta az Aszahi Simbun.

mti