A belügy és a titkosszolgálat is rászállna az ukrán internetezőkre

A belügyminisztérium és az ukrán titkosszolgálat (SZBU) segítségével kívánja a kormányoldal ellenőrizni az internethasználókat Ukrajnában, továbbá letiltani a veszélyesnek minősített weboldalakat.

cenzura 3Több ukrán hírportál közölt cikket arról, hogy Volodimir Olijnik, a kormányzó Régiók Pártjának prominens képviselője indítványt terjesztett a parlament elé, amelyben kötelezné az internetszolgáltatókat a felhasználók adatainak kiadására a belügyminisztérium és az SZBU kérése alapján.

Az Argument hírportál rámutatott arra, hogy a javaslat törvényessé tenné az ellenzéki hírportálok és blogok ellenőrzését, ami mellesleg titokban most is folyik.

A javaslat jelentősen kibővítené azon véleménynyilvánítások sorát, amelyek tiltottakká válnának Ukrajnában. A hírportál elemzője kiemelte, hogy az előterjesztés értelmében „kellemetlen találkozója lehet az SZBU-val” annak, aki például megkérdőjelezi Ukrajna területi egységét, vagy akárcsak minőségi változást szeretne az ország jelenlegi rendszerében.

Az elemző szerint az Ukrajnában hatalmon lévők félnek az információ szabad áramlásától. A cikk szerzője szerint a beterjesztett törvényjavaslat nem más, mint újabb támadás a társadalom ellen, amellyel meg akarják fosztani az embereket a modern idők egyik leghatékonyabb fegyverétől, az információk szabad terjesztésétől.

mti