Pattanások felnőttkorban?

acne

Az izgalmakkal teli tinédzserkor és a felnőtté válás időszakában sokunk szenvedett pattanásos bőrtől. Kinek a hátán, kinek a mellkasán, a kevésbé szerencséseknek az arcán jelentek meg a zavaró piros, duzzadt foltok. A húszas éveink elejére fokozatosan elmúltak az otthoni, vagy szakszerű kozmetikus által végzet kezelések hatására.

Mit tehetünk, ha a 30-as, 40-es, vagy éppen 50-es éveinket taposva ismét megjelennek a tinédzser kort megidéző bőrelváltozások? Vagy éppen soha nem voltunk pattanásosak, és felnőtt korban szembesülünk először ezzel a problémával, értetlenül meredve  a tükörbe?

A felnőtt korban jelentkező pattanások kiváltó okai sok félék lehetnek:

-a változó hormonszintek, melyek a menopauza környékén jellemzők, vagy hormonális fogamzásgátló kezeléssel függenek össze

-pszichés stressz: kutatások kimutatták, hogy a stressz és az akne megjelenése között szoros összefüggés van. Stressz hatására szervezetünk több androgén hormont termel, mely a szőrtüszőkre kifejtett stimuláló hatása révén vezet akne kialakulásához.

-fontos a genetikai háttér, van, vagy volt e családban a felmenőink között olyan, akinek aknéra hajlamos volt a bőre

-sokszor mi magunk idézzük elő, nem megfelelő kozmetikumok használatával. Ellenőrizni kell, hogy a napi arcápolási rutinunk során használt termékeink nem tömeszelik el a pórusokat, olajmentesek, ill. nem komedogének-e. Fontos a bőr megfelelő hidrálása.

-bizonyos gyógyszerek is okozhatnak aknés bőrelváltozást

-néha az akne valamely fel nem fedezett belszervi betegség tünete lehet, emiatt érdemes góckutatást végezni, kizárni az allergiákat, esetleges étel intoleranciákat

-a nem megfelelő táplálkozás is melegágya lehet a pattanásos bőr kialakulásának: számos tanulmány szól arról, hogy a magas glikémiás indexű ételek fokozzák kialakulását

Kezelésére számos lehetőség áll rendelkezésre:

-nagyon hatékonyak az un. retinoidok, melyek az A-vitamin származékai

-a salicilsavas kezelések, peelingek is szép eredményeket hozhatnak

-villlanófényes ( IPL) kezeléssel sokat javíthatunk a bőrünk állapotán annak nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása révén

-rendelkezésünkre állnak bizonyos szájon át, vagy az érintett bőrterületen használható antibakteriális készítmények

Életmódváltás, a megfelelő diéta mellett fontos a bőr hidrálása, az otthoni ápolás mellett rendszeres kozmetikai kezelések, valamint orvos esztétikai, bőrgyógyászati konzultáció javasolt, hogy mielőbb visszanyerjük bőrünk egészséges fényét.