A vegán krémek királya, az avokádó

avocado

Az avokádó egy olyan termés, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és magas B-, C-, E- és A-vitamintartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns. Magas olajtartalma miatt jó bőrápoló szer, jó hatással van az ekcémás megbetegedésékre is.

Az avokádó a vegán konyha kihagyhatatlan alapterméke. A magas tápanyagértékű, telítetlen zsírsavakban gazdag avokádóból nagyszerűen és gyorsan elkészíthető vegán ételeket kreálhatunk. Kitűnő vendégváró étel.
Avokádóból készítik az egyik legkiválóbb vegán guacamole szószt és az előkelő avokádókrémet.

Az avokádókrém rettentően egyszerűen elkészíthető. A puha avokádót meghámozzuk, kivesszük belőle a magját, a „húsát” összetörtjük, pépesítjük, turmixoljuk, ahogy jól esik és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.

guacamole

Kicsit hájpoltabb változata a vegán guacomole szósz, amely kiváló mártogatós pép a nachoshoz. A szósz alapja az érett, puha avokádó, a paradicsom, hagyma és a fokhagyma. Ezen alapanyagok összekeverésévével, pépesítésével és fűszerezésével könnyed, ízletes vegán szószt kapunk.

Ne dobjuk ki a magot sem!
Az avokádó gyümölcsnek, mint akár a sárgabaracknak a magja is hasznos. Egyrészt a magjából reumatikus betegségek enyhítésére alkalmas gyógyszirupot lehet készíteni, másrészt nem nagy erőbefektetéssel a magjából könnyen otthon is avokádó fát ültethetünk.