Elhízott a macskád? A macskapórázzal a kedvencedet is sétáltathatod!

Sok macskatulajdonos tapasztalja, hogy lakásban tartott házikedvenc egyre testesebb. Mit lehet tenni? Jó megoldás lehet a táplálék csökkentés mellett a macskapóráz használata, amellyel biztonságosan sétáltathatjuk a szabad levegőn. Egyes macskafajták kiválóan tűrik a beszoktatást, míg mások – akár személyiségükből adódóan is- ellenállnak.

A macskák jó részét manapság nem családi házban, hanem lakásban tartják, és gyakori az olyan állat, aki egész életét szinte egy szobában tölti az ablakban nézelődve. A mozgásszegény életmód (az esetleges egészségügyi problémák mellett) elhízáshoz is vezet. A fiatal cicák általában mozgékonyak, de az idősebb macskák keveset mozognak. Ráadásul napközben, amíg a gazdik távol vannak, biztonsági okból kénytelenek bezárni. Jóval könnyebb helyzetben vannak a kutyások, és gyakran találkozni kutyát sétáltatókkal is. Vannak kifejezetten kis lakásba való macskák, mint például a Ragdoll, a Tonkinéz, vagy a szibériai macska. De a Main Coon, amely egyre népszerűbb hazánkban is, kifejezetten nagy mozgásigényű állat.

A macskasétáltatás mozgalom (#CatWalking) egyre több nagyvárosban vált népszerűvé világszerte, egyes szakértők szerint a macskáknak is kifejezetten ajánlott legalább fél órát a szabadlevegőn tölteni. A pórázok és sétához kifejlesztett macskahámok segítségével lassanként a cicával megkedveltethetjük a sétát, sőt idővel a családi kirándulások részesévé is válhat. A rászoktatást kisebb korban (nagyjából három hónapos kortól ) érdemes elkezdeni, természetesen nagy türelmet igényel a gazdától is.

Kiegészítők kifejezetten macskák számára

Macskanyakörv: kényelmes kivitelben léteznek, a rajta lévő lakcímtartó segítségével az elkóborolt állat egyszerűen beazonosítható.

Macskahám és póráz: életkor, testméret (nyakkörfogat, mellméret) szerinti készletek vásárolhatók, kifejezetten kis cicáknak való készletek is kaphatók az állatkereskedésekben és a webshopokban.