Gasztroenterológia: mikor forduljunk szakemberhez

A hétköznapi felgyorsult élet és a stressz számos gyomorrendszeri problémát okoz, amelyek tartós megjelenésekor célszerű szakorvost felkeresni. Az emésztőrendszer problémáival a gasztroenterológia foglalkozik, Budapesten és az ország nagyobb városaiban szakrendelők és magánrendelések állnak rendelkezésre.

Egyre többen szembesülnek azzal, hogy a sebtében elfogyasztott ebédek, a nem megfelelő minőségű élelmiszerek, és a fokozott stressz miatt megváltozik az emésztés, különféle kellemetlen tüneteket tapasztalnak rendszeresen, amelyek diszkomfort érzést okoznak.

Melyek azok a gyakori panaszok, amelyek esetében arra kell gyanakodni, hogy nem egyszerű gyomorrontás áll a háttérben, hanem érdemes szakorvost felkeresni, aki diagnosztizál, és kezelési javaslatot nyújt: puffadás, székrekedés, hasmenés, gyomorégés,reflux, gyomorideg, rossz lehelet.

Egyes panaszok hátterében pszichoszomatikus betegségekről van szó, más esetekben akár ételintolerancia, ételallergia is okozhatja az emésztőrendszeri és ahhoz kapcsolódó betegségeket.

A szakemberek gyakran javasolják, hogy nem szabad a szakorvosi kivizsgálást halogatni, mivel vannak olyan súlyos betegségek, mint a vastagbélrák- amely egyre nagyobb számban okoz problémát a hazai lakosság körében is-, kezdeti szakaszában nem okoz tünetet. Természetesen, ha valaki emésztő rendszeri tüneteket tapasztal magán, illetve öndiagnosztizál az interneten, akkor sem kell rögtön a legrosszabbra gondolni! A gasztroenterológiai betegségeknél javulás érhető el az életmód megváltoztatásával, gyógyszeres terápiával, továbbá endoszkópos beavatkozással, vagy műtéttel.

Mi a teendő, ha valaki tapasztalva a tüneteket szeretne konzultációt kérni?

Első körben a háziorvost kell felkeresni, mivel ő tudja eldönteni, hogy valóban gasztroenterológiai panaszok állnak a háttérben, és háziorvosi beutalóval lehet felkeresni a szakrendelést.

Természetesen a páciensek közvetlenül fordulhatnak gasztroenterológushoz magánrendelés keretében. Budapesten és sok vidéki városban elérhetők a magánrendelők, ahol hosszas várólista nélkül személyre szabott kezelést, tanácsadást lehet elérni.

A gasztroenterológiai vizsgálat során a szakember részletes anamnézist végez, majd tapintással vizsgál.

Az anamnézis kiterjed a jelentkező panaszok (mióta tapasztalható, mivel állhat összefüggésben) feltárása mellett a családban megjelenő betegségekre is. A gasztroenterológust a diagnózis felállításában és a kezelési terv meghatározásában a következő eszközök segítik:

  • hasi és kismedencei ultrahang
  • vastagbéltükrözés
  • gyomortükrözés
  • CT;MRI
  • kilégzési tesztek
  • széklet vér teszt
  • vastagbélrák, vékonybélrák szűrés
  • laborvizsgálatok:

-ételintolerancia

– irritábilis bél szindróma

–  májfunkció

– glutén okozta betegségek

– ételallergia

– tejcukor, tejfehérje

Egyre többen választják a magánrendelést, mivel így sokkal gyorsabban jutnak be a szakorvoshoz, emellett az sem hanyagolható el, hogy sokkal ideálisabb feltételek állnak rendelkezésre az életmódvezetési tanácsadásra, a további kezelések átbeszélésére is.