Horkolás veszélyei

horkolás

A horkolás a legtöbb ember szerint csupán kellemetlenség, főként a házastársak, szobatársak számára, ám még ma is nagyon kevesen tudják, hogy a horkolás veszélyekkel járó alvászavar lehet.

A horkolás valójában alvás közben fellépő légzési rendellenesség, mely különböző mértékben lehet veszélyes a szervezetre nézve. Amikor valakinél légúti szűkület jön létre, a levegő nehezen jut át a garaton, ez a garatfal és a hangszálak megremegtetését idézi elő, ebből következik a horkolás hanghatása.

Súlyos esetben a horkolás olyan mértékű légzéskimaradást eredményezhet, mely révén az alvó ember akár egy percig is levegő nélkül maradhat, majd felriadva levegő után kapkod. Olykor horkolás révén ez akár százszor is megismétlődhet egyetlen éjszakai alvásciklus alatt.

A horkolás elsődleges egészségügyi szövődménye a krónikus kialvatlanság, ami elősegíti a szervezet ellenálló képességének csökkenését. Sok esetben az emberek nincsenek is tisztában azzal, hogy a horkolás az oka állandó fáradtságuknak.

Súlyosabb szövődményei is vannak ennek az állapotnak, hiszen ha alvás közben a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, akkor a vér oxigénszintje csökken, a széndioxid szint és az adrenalin emelkedik. Sok esetben ez az oka a hipertóniának, a magas pulzusnak, a szívritmuszavarnak, továbbá pszichés problémák okozója is lehet. Az sem utolsó szempont, hogy az agysejtek csökkenése, illetve regenerálódása szoros összefüggésben áll a kiegyensúlyozott oxigénellátással, mely az éjszakai horkolás révén zavarttá válik, felborul az egyensúly, súlyos esetben akár stroke-hoz is vezethet.

Ha szeretne a témával összefüggő cikkeket olvasni, kattintson a kulcsszavakra: Amikor a gyerek horkol | Horkolás oka

A horkolás nagyon sokáig nem tartozott a betegségek közé, egy kellemetlen rendellenességnek gondolták még az orvosok is, ám az utóbbi évek kutatásai bebizonyították a szervezetben létrejövő változásokat, a horkolás lehetséges szövődményeit, és azóta igen sok írás jelent meg az alváscentrumok jelentőségéről, lehetőségéről, melyek segítenek megállapítani a horkolás súlyosságát, valamint az okokat.

A régi tévhit, hogy a horkolás nem veszélyes csak kellemetlen, keményen tartja magát. Az emberek többsége meg sem említi orvosának, holott ennek tudatában akár a diagnózis is sokkal könnyebb lenne egyes betegségek esetén, továbbá megelőző intézkedéseket lehetne tenni.

Azt még kevesebben tudják, hogy a horkolás akár egy háttérben megbúvó betegség tünete is lehet, ezért érdemes az okokat feltárni, hiszen a legtöbb esetben van mit tenni a horkolás ellen.

A horkolás a legtöbb esetben az életmód következménye (elhízás, jóllakottan alvás, dohányzás, alkoholfogyasztás, stb.), ám még a gyerekeknél is előfordul 10%-ban, így egészen bizonyos, hogy más is meghúzódhat a horkolás hátterében.

A horkolás szövődményei igen súlyos állapotok lehetnek, és mivel egyre több módszer létezik a horkolás megszüntetésére, érdemes tenni valamit a megszüntetés érdekében.