Szentpétervár látnivalók

Szentpétervár látnivalók

Szentpétervár, régi nevén Leningrád a „Fehér Éjszakák”, s egyben Oroszország legszebb, leghangulatosabb és „legeurópaibb” városa. Észak Velencéjének is nevezik, mivel területének kb. 10%-át víz borítja.

A folyókon és csatornákon több száz gyönyörű híd ível át. Névjegye egy természeti csoda, a híres „Fehér éjszakák” fogalma, a földgolyó 60. szélességi foka felett elhelyezkedő területeken tapasztalható eme csodás jelenség. Szezonja május 25-e körül kezdődik és egészen július végéig tart.
A turisták többsége is ebben az időszakban keresi fel a várost és közülük csak nagyon kevesen töltik alvással az időt.

A történelmi és kulturális nevezetességeken kívül különösen érdekes látványosság, amikor éjszaka a város 300 hídja közül 20 felnyílik, utat engedve a tengeri hajóknak.

Az éjféli nap a Föld sarkai körül észlelhető jelenség. Az év bizonyos részében a sarkköröknél magasabb földrajzi szélességeken a Nap még éjfélkor is, azaz 24 órán át a horizont felett marad, ezért is jellemző az ilyen területeken az insomniában, azaz, az álmatlanságban szenvedő emberek hada. A jelenség amúgy megfigyelhető Alaszkában, Észak-Kanadában, Grönlandon, Izlandon, Észak-Norvégiában, Svédországban és Finnországban is, valamint Oroszország többi északi részén.

Amit Szentpéterváron látni kell

Itt található a világ egyik legnagyobb belső terével rendelkező templom, az Izsák-székesegyház. Főbb külső nevezetességek a Nyevszkij sugárút, a Művészetek tere az Orosz Múzeummal, az Aurora-cirkáló, a mindenki számára történelmi tanulmányaiból ismert Téli Palota, I. Péter bronz lovas szobra, ill. a Péter-Pál erőd, ahol az orosz cári családok sírjai találhatók. Szentpétervár ad otthont a világ egyik legjelentősebb múzeumának, az Ermitázsnak, mely Oroszország leghíresebb képzőművészeti gyűjteményének ad otthont. Az Ermitázs múzeum a Téli Palota épületében helyezkedik el, s közel 8.000 festmény díszíti a termek falait. Ezek közt megtalálhatók az olasz reneszánsz, a holland barokk, de a flamand, spanyol és francia festők híres képei is. Az Ermitázs falai „rejtenek” Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tiziano, Raffaello, Rembrandt, Rubens, El Greco, Eduard Manet, Claude Monet, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Pablo Picasso műveket is.

Szentpétervár közelében

Petrodvorec 29 km-re fekszik Szentpétervártól. Itt a hatalmas alapterületű park és a Nyári Palota, az ún. „Orosz Versailles” a legfőbb nevezetesség. A híres, több szintből álló park együttest szökőkutak, vízesések, szobrok és pavilonok díszítik. Az épületegyüttes legkiemelkedőbb része a Palota Múzeum, amely I. Péter hajdani rezidenciája volt.
Ha a hajdani Leningrádba látogatunk, nem szabad kihagynunk a Puskin-Pavlovszk gyöngyszemeket sem.

Semmiképp ne feledjük, hogy Oroszországba a beutazás a magyar állampolgárok számára vízumköteles! A vízum Budapesten megváltható.

További kirándulástippek
Bologna kirándulás