A Túró Rudi az egyik legkedveltebb hazai édesség, különböző változatai minden élelmiszerbolt hűtőpultjain megtalálhatók. Azoknak, akik kedvelik a könnyed édességeket érdemes kipróbálni a túró rudi tortát házilag elkészíteni, hiszen egy csöppet sem bonyolult.
A Túró Rudi a hetvenes években robbant be a magyar élelmiszer piacra, neve Klein Sándornak köszönhető, azóta évről évre több millió darabot vásárolnak belőle a fogyasztók. A torta változatával érdemes a kezdő háziasszonyoknak is próbálkozni, az előkészítéséhez kevesebb, mint fél óra elég, és a hozzá szükséges alapanyagok ára sem magas: 6-8 adagos torta – az alap összetevőkön kívül- akár egy ezresből is kihozható.
Az internetet böngészve sok receptet találhatunk, különféle változatai, és sütés nélkül készítendő receptjei is vannak. Érdemes finom és kipróbált recepttel kezdeni, például a Stahl Judit féle Túró Rudi torta recept alapján elkészíteni. Az alapja piskótatészta, a sütemény egy napig áll a hűtőben, amíg teljesen megdermed.
Hozzávalók a tésztához:
6 dkg finomliszt
½ kávéskanál sütőpor
6 dkg cukor
1 dkg cukrozatlan kakaópor
2 tojás
A sziruphoz:
5 dkg cukor
1 dl víz
A krémhez:
50 dkg túró
25 dkg porcukor
1 citrom
1 vaníliarúd
2,5 dl hideg tejszín
1 dl tejföl
Tetejére:
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor szóráshoz
A tortaforma előkészítéséhez szükséges még egy kevés puha vaj, és finomliszt.
Elkészítése
Elsőként a sütőt melegítsük elő 175 fokra, majd egy kapcsos sütőformát (24 cm átmérőjű) kenjünk meg és lisztezzünk meg vékonyan, az aljára pedig helyezzünk egy méretre szabott sütőpapírt.
A piskóta elkészítéséhez a sütőporral elkevert liszthez szitáljuk hozzá a kakaóport. Robotgéppel pár perc alatt keverjük el a cukrot és a tojásokat, majd adjuk hozzá fakanállal keverve a lisztkeveréket. A tortaformába öntött massza körülbelül 12 perc alatt sül meg, majd tegyük félre, hogy kihűljön.
A krémhez először a zselatint keverjük el a vízzel, mérsékelt lángon a teljes feloldódásig kell kevergetni, forralni nem szabad, aztán hagyjuk kihűlni. A porcukrot 2-3 evőkanál forró vízzel keverjük simára, majd jöhet a túró, a vaníliarúd kikapart belseje (2 csomag vaníliás cukor is megfelelő), a citrom héja és leve, a tejföl és a zselatin. A krémhez valókat 1-2 perc alatt robotgéppel keverjük jól össze, majd a habbá vert tejszínt fakanállal óvatosan adjuk hozzá a túrós krémhez.
Emeljük ki a kihűlt tésztát a formából, és alaposan mossuk el, szárítsuk meg, mielőtt a piskótát ismét visszahelyeznénk. Készítsük el a szirupot (forraljuk össze jól a vizet a cukorral), és még forrón öntözzük meg a hideg tésztát. Végül a túrókrémet simítsuk rá egyenletesen a tésztára, vastagon szórjuk be a kakaóporral egy teaszűrőn keresztül. A Túró Rudi tortát 1 napra helyezzük be a hűtőbe.
Tálalás előtt vágjuk körbe a formában egy késsel, így könnyen át tudjuk emelni egy nagyobb tálra.
(Forrás: Stahl.hu)