Túró rudi torta: Ha szereted a Túró Rudit, akkor a Túró Rudi tortát is érdemes megkóstolnod!

A Túró Rudi az egyik legkedveltebb hazai édesség, különböző változatai minden élelmiszerbolt hűtőpultjain megtalálhatók. Azoknak, akik kedvelik a könnyed édességeket érdemes kipróbálni a túró rudi tortát házilag elkészíteni, hiszen egy csöppet sem bonyolult.

A Túró Rudi a hetvenes években robbant be a magyar élelmiszer piacra, neve Klein Sándornak köszönhető, azóta évről évre több millió darabot vásárolnak belőle a fogyasztók. A torta változatával érdemes a kezdő háziasszonyoknak is próbálkozni, az előkészítéséhez kevesebb, mint fél óra elég, és a hozzá szükséges alapanyagok ára sem magas: 6-8 adagos torta – az alap összetevőkön kívül- akár egy ezresből is kihozható.

Az internetet böngészve sok receptet találhatunk, különféle változatai, és sütés nélkül készítendő receptjei is vannak. Érdemes finom és kipróbált recepttel kezdeni, például a Stahl Judit féle Túró Rudi torta recept alapján elkészíteni. Az alapja piskótatészta, a sütemény egy napig áll a hűtőben, amíg teljesen megdermed.

turorudi torta

Hozzávalók a tésztához:

6 dkg finomliszt

½ kávéskanál sütőpor

6 dkg cukor

1 dkg cukrozatlan kakaópor

2 tojás

A sziruphoz:

5 dkg cukor

1 dl víz

A krémhez:

50 dkg túró

25 dkg porcukor

1 citrom

1 vaníliarúd

2,5 dl hideg tejszín

1 dl tejföl

Tetejére:

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor szóráshoz

A tortaforma előkészítéséhez szükséges még egy kevés puha vaj, és finomliszt.

Elkészítése

Elsőként a sütőt melegítsük elő 175 fokra, majd egy kapcsos sütőformát (24 cm átmérőjű) kenjünk meg és lisztezzünk meg vékonyan, az aljára pedig helyezzünk egy méretre szabott sütőpapírt.

A piskóta elkészítéséhez a sütőporral elkevert liszthez szitáljuk hozzá a kakaóport. Robotgéppel pár perc alatt keverjük el a cukrot és a tojásokat, majd adjuk hozzá fakanállal keverve a lisztkeveréket. A tortaformába öntött massza körülbelül 12 perc alatt sül meg, majd tegyük félre, hogy kihűljön.

A krémhez először a zselatint keverjük el a vízzel, mérsékelt lángon a teljes feloldódásig kell kevergetni, forralni nem szabad, aztán hagyjuk kihűlni. A porcukrot 2-3 evőkanál forró vízzel keverjük simára, majd jöhet a túró, a vaníliarúd kikapart belseje (2 csomag vaníliás cukor is megfelelő), a citrom héja és leve, a tejföl és a zselatin. A krémhez valókat 1-2 perc alatt robotgéppel keverjük jól össze, majd a habbá vert tejszínt fakanállal óvatosan adjuk hozzá a túrós krémhez.

Emeljük ki a kihűlt tésztát a formából, és alaposan mossuk el, szárítsuk meg, mielőtt a piskótát ismét visszahelyeznénk. Készítsük el a szirupot (forraljuk össze jól a vizet a cukorral), és még forrón öntözzük meg a hideg tésztát. Végül a túrókrémet simítsuk rá egyenletesen a tésztára, vastagon szórjuk be a kakaóporral egy teaszűrőn keresztül. A Túró Rudi tortát 1 napra helyezzük be a hűtőbe.

Tálalás előtt vágjuk körbe a formában egy késsel, így könnyen át tudjuk emelni egy nagyobb tálra.

(Forrás: Stahl.hu)