Covid-teszt az összes koronavírus-variáns kimutatására!

A Covid-19 természetéhez hozzátartoznak a genetikai változások. Ez azt jelenti, hogy változik a génállománya, vagyis mutálódik. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a variánsokat, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyesnek minősített.

Mely variánsokat minősítette a WHO aggodalomra okot adónak?

A különböző variánsok akkor kapnak nevet, ha dominánssá válnak, vagy pedig aggasztó tulajdonságokkal bírnak. A B.1.1.7, vagyis az alfa variáns 2020 szeptemberében jelent meg Nagy-Britanniában. Azóta több mint 100 országban terjedt el, mivel 50 százalékkal gyorsabban terjed, mint a Covid-19 eredeti változata. A következő a B.1.351, vagyis a béta variáns, amely 2020 májusában jelent meg Dél-Afrikában. Közel 50 országban azonosították eddig. Az alfa variánshoz hasonlóan 50 százalékkal gyorsabban terjed, mint az eredeti koronavírus. A következő változat a P.1, vagyis a gamma variáns, ami 2020 novemberében jelent meg Brazíliában. Azóta több mint 70 országban igazolták a jelenlétét. A gamma variáns rokonságot mutat a bétával. A leggyorsabban terjedő változat, a B.1.617.2, vagyis a delta variáns következik a sorban, amit 2020 októberében azonosítottak Indiában. Azóta ez a meghatározó koronavírus-változat már több mint 100 országban megjelent. A következő koronavírus-változat a B.1.529, vagyis az omikron. 2021 novemberében Dél-Afrikában azonosították először, és már közel 30 országban igazolták a jelenlétét. Egyelőre nem lehet tudni biztosan, hogy mennyire hatékonyak a vakcinák az omikronnal szemben. A koronavírus új, B.1.640.2 jelű változata Közép-Afrikából származik. Átmenetileg az IHU nevet kapta és 2021 decemberében azonosították.

Milyen tesztek alkalmasak az összes koronavírus-variáns kimutatására?

Napjainkban már beszerezhetőek olyan tesztek, amelyek alkalmasak az összes koronavírus-variáns kimutatására. Ilyen például a Carbon Medical webáruházában beszerezhető Hightop Biotech koronavírus antigén gyorsteszt. Segítségével mindössze 15 perc alatt még az omikron vírusvariáns is kimutatható. Az összes vírusvariáns kimutatására az Orawell koronavírus antigén nyalókás, egylépéses gyorsteszt is alkalmas. Ez a típus a tünetek megjelenésének első hét napjában mutat megbízható eredményt. Segítségével mindössze 15 perc alatt kideríthető, hogy a Covid-19 fertőzés fennáll-e jelenleg a szervezetben.