Vajon tévhit-e az immunrendszer felturbózása?

A felső légúti panaszok megjelenésével egy időben egyre gyakrabban olvashatunk az „immunrendszer felturbózásával” kapcsolatos tippeket. A tudósok ezzel szemben ezt a vélekedést tévesnek tartják. Ráadásul a természetes kifejezés is a pirulák tekintetében napjainkban kulcsszóvá vált. Cikkünkben a külföldi immunológus szakember mellett, a hazai szakértők véleményét ismerhetik meg az immunrendszer erősítéséhez kapcsolódó vélekedéssel kapcsolatban.

 A napokban jelent meg egy érdekes cikk a Pénzcentrum.hu oldalon, amelyben a Sussexi Egyetem immunológusa Jenna Macciochi próbálja az immunrendszerrel kapcsolatos tévhiteket eloszlatni. Véleménye szerint az immunrendszerre egy komplex folyamatként kell tekinteni, amely részben örökletes tényezőktől függ, de kiegyensúlyozott táplálkozással, a bélrendszerünk egészséges állapotával, és a stressz csökkentésével is kedvezően befolyásolhatjuk.

A téma iránt érdeklődőknek érdemes tanulmányozni a PirulaKalauz.hu oldalt (korábban Ködpiszkáló.blog.hu oldalt) is. A portál szerzőinek célja az, hogy a laikus olvasóknak és fogyasztóknak az étrend-kiegészítők, vitaminok, gyógynövények és egyéb gyógyhatásúnak nevezett készítményekkel kapcsolatban eligazodási pontot nyújtsanak. Számos oldalon olvasható egyik szakértőjüknek dr. Csupor Dezsőnek a véleménye – képzettsége alapján gyógyszerész, egyetemi docens- az egyes népszerű tévhitekről. Egyrészt felhívja a figyelmet arra, hogy a vitaminok nyakló nélküli vásárlása és fogyasztása nemcsak a pénztárcát terheli meg, de sok esetben felesleges is. A vitaminhiány megelőzésére a termékek csomagolásán minden esetben fel van tüntetve az ajánlott beviteli érték (NRV), és a túlzott bevitellel a laikus nagyobb kárt is okozhat, mint hasznot.

A vitaminfogyasztás kérdése azonban nemcsak a felnőtt korosztályt érinti. Az iskolába, óvodába, és a bölcsődébe való járással minden évben megemelkedik a gyerekek körében a felső légúti panaszok száma, hiszen a gyermekek a közösségben könnyen elkapják a betegségeket, és akár az otthon lévő babát is megfertőzhetik. Azonban más szakértők is óva intenek a túlzott mértékű, kifejezetten gyermekek számára „ajánlott” készítményektől! Véleményük szerint amennyiben a gyerkőcnek nincs krónikus alapbetegsége, rendszeresen és megfelelően táplálkozik, mozog, akkor általánosságban nincs szüksége extra vitaminok és egyéb szerek szedésére. A kisgyerekek amúgy is rendszeres járnak orvosi ellenőrzésre, és amennyiben a gyermeket jól ismerő háziorvos úgy ítéli meg, akkor a szülőt személyre szabott tanácsokkal látja el.
Forrás: Penzcentrum.hu