Bölcsességfog, avagy a 8-as fog

18 és 25 éves kor között tör elő a bölcsességfog, amely bizony sokszor kelletlenséget, fájdalmat okoz. A fogkefével nehéz elérni, nehéz alaposan megtisztítani elhelyezkedése miatt, így gyakran szuvasodni kezd a bölcsességfog. többet is megtudhat a Fog ABC Fogászat honlapján.

A legutolsó a sorban, nevét pedig azért kapta, mert akkor tör elő, amikor a fiatal 18 és 25 év közötti a legtöbb tudást birtokolja. Nemcsak a legutolsó, de a legnagyobb fog is egyben. Vannak úgymond szerencsésnek mondható emberek, (mindössze 13%), akiknek egyáltalán nem nőnek ki a bölcsességfogak, vagy nem mindegyik. További részletek az Ectoderma.hu honlapján.

Amikor el kell távolítani a bölcsességfogat

Akkor szükséges kihúzni a bölcsességfogat, ha komolyan problémát okoz. Ilyen probléma lehet a helyhiány, vagyis, ha nincs elég helye előtörni, így akár a fogak torlódását is eredményezheti. Sokszor okoz gyulladást, vagy szuvasodást, ilyenkor a fogorvosok a bölcsességfogak kihúzását javasolják.

bölcsességfog

Van, hogy nem megfelelő irányba nő, és ha nem megfelelően törnek elő, akkor nem töltik be a funkciójukat sem. A többi rágófogakhoz képest sokkal rövidebb a gyökerük, és kevésbé szerteágazó. A bölcsességfogakat nagyon nehéz gyökér kezelni, mert nehéz elérni őket, valamint nincs elegendő hely az eljárás megvalósításához.

Tisztítása

Nehéz tisztítani, könnyedén lepedékes maradhat, ha nem fér hozzá teljes mértékben a fogkefe.

Ugye sokszor halottuk már azt, hogy nincs szükség a bölcsességfogakra? Azonban ez az állítás nem teljes mértékben igaz. Amennyiben jól tört elő a bölcsességfog, és a megfelelő tisztítással nem romlik el, terhelhető foggá válhat. Valamint, ha probléma adódna a 7-es foggal, és ki kell húzni, a bölcsességfog átveheti a szerepét. Keresse cikkeinket a fogabc.hu weblapon.

Kapcsolódó írásaink

Amit a panoráma röntgen mutat
Fogászati röntgenekről bővebben
A fogkő és annak következményei
Segítség, félek a szájsebésztől!
Fájdalommentes fogászat